Ωράριο Λειτουργίας
  • Δευτέρα 9:00 - 17:00
  • Τρίτη 9:00 - 17:00
  • Τετάρτη 9:00 - 17:00
  • Πέμπτη 9:00 - 17:00
  • Παρασκευή 9:00 - 17:00
  • Σάββατο ΚΛΕΙΣΤΑ
  • Κυριακή ΚΛΕΙΣΤΑ

Έκδοση Κάρτας Καυσαερίων – Έλεγχος Καυσαερίων

Το ΚΤΕΟ Σύρου εκδίδει Κάρτες Καυσαερίων για όλες τις κατηγορίες οχημάτων. Τα Επιβατικά ΙΧ, τα Εκπαιδευτικά και Φορτηγά ≤3,5 τόνων οφείλουν να ανανεώνουν την Κάρτα Καυσαερίων κάθε χρόνο. Τα Ε.Δ.Χ – ΤΑΞΙ, Φορτηγά>3,5 τόνων και τα Λεωφορεία είναι υποχρεωμένα να ανανεώνουν την Κάρτα Καυσαερίων (Κ.Ε.Κ) κάθε έξι μήνες.

Το ΚΤΕΟ Σύρου σας παρέχει την δυνατότητα έκδοσης Κάρτας Καυσαερίων σε μόλις 10’ προσφέροντας σας δωρεάν έναν εκούσιο έλεγχο του οχήματος σας, για να είστε σίγουροι για την ασφάλεια σας!
Οι κυριότεροι ρυπαντές που προκύπτουν από την καύση των υγρών καυσίμων των οχημάτων είναι η αιθάλη (κάπνα – μικροσωματίδια) για τα πετρελαιοκίνητα, ενώ στα βενζινοκίνητα το μονοξείδιο του άνθρακα (CO) και οι υδρογονάνθρακες (HC).

Ο έλεγχος πραγματοποιείται με χρήση του αιθαλομέτρου για τα πετρελαιοκίνητα και του αναλυτή καυσαερίων για τα βενζινοκίνητα-υγραεριοκίνητα οχήματα.Το αιθαλόμετρο μετρά την ποσότητα αιθάλης που περιέχεται στα καυσαέρια. Η αιθάλη είναι υπεύθυνη για το σκουρόχρωμο καπνό που εκπέμπουν τα πετρελαιοκίνητα οχήματα και αποτελείται από μικροσκοπικά σωματίδια.Ο αναλυτής καυσαερίων βενζίνης μετρά εκτός από το μονοξείδιο του άνθρακα (CO), τους υδρογονάνθρακες (HC) και το λόγο λ ο οποίος δεν αποτελεί ρυπαντή αλλά είναι μια ένδειξη σωστής λειτουργίας του κινητήρα, του καταλύτη του αυτοκίνητου μας και στεγανότητας της εξάτμισής σας.

P2160418 (Copy)

Για την μέτρηση των καυσαερίων ο κινητήρας και ο καταλύτης (για τα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας οχήματα) πρέπει να βρίσκονται σε κανονική θερμοκρασία λειτουργίας και η εξάτμιση του οχήματος θα πρέπει να είναι στεγανή, χωρίς σοβαρές διαρροές. 

Στα βενζινοκίνητα οχήματα ο νομοθέτης προβλέπει δύο μετρήσεις, μία στο ρελαντί και μία στις 2500rpm. Στα πετρελαιοκίνητα παλαιότερης τεχνολογίας γίνονται δύο διαδοχικές μετρήσεις στο όριο των στροφών του κινητήρα. Στην περίπτωση που με αυτές τις μετρήσεις δεν επιτυγχάνονται τα όρια του νομοθέτη, προβαίνουμε σε άλλες τρεις μετρήσεις (συνολικά πέντε) από τις οποίες βγαίνει η μέση τιμή για τα επίπεδα της θολερότητας στα καυσαέρια. Στα νέας αντιρρυπαντικής τεχνολογίας πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα ακολουθείται η ίδια διαδικασία των 5 διαδοχικών μετρήσεων.

Για την έκδοση της Κάρτας Καυσαερίων χρειάζεται να έχετε:

  • Άδεια κυκλοφορίας
  • Αστυνομική ταυτότητα του προσκομίζοντος το όχημα ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο που εναλλακτικά μπορεί να γίνει αποδεκτό για την ταυτοπροσωπία, όπως διαβατήριο, άδεια οδήγησης άδεια παραμονής κ.λπ.