Η παγκόσμια πανδημία του νέου κορωνοϊού μας επηρεάζει όλους. Η απλούστερη συμβουλή προκειμένου να παραμείνει κάποιος ασφαλής και να περιοριστεί η διάδοση, είναι να αποφύγει τις μετακινήσεις και να μείνει σπίτι. Τι γίνεται όμως αν επιβάλλεται η μετακίνηση με το αυτοκίνητο;
Η επικεφαλής των ιατρικών υπηρεσιών της Skoda , συμβουλεύει για τις αναπόφευκτες μετακινήσεις με αυτοκίνητο αυτές τις μέρες.
Ελαχιστοποιήσετε την επαφή με άλλους, ιδανικά μην βγείτε από το σπίτι. Αν όμως πρέπει να πάτε κάπου, πηγαίνετε μόνοι σας – μην μοιράζεστε το αυτοκίνητο με άλλον. Αν αυτό δεν γίνεται, βεβαιωθείτε ότι ο συνεπιβάτης σας δεν έχει έντονα συμπτώματα αναπνευστικής νόσου.
Χρησιμοποιήστε τουλάχιστον μάσκα προσώπου για όλους. Βεβαιωθείτε ότι έχετε τα στοιχεία επικοινωνίας όλων των επιβατών, προκειμένου να μπορείτε τους ειδοποιήσετε αν τυχόν ανακαλύψετε ότι μολυνθήκατε. Είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι ακόμα κι αν ένα αυτοκίνητο είναι ένα είδος κινητής μονάδας απομόνωσης, δεν παύει να εγκυμονεί κινδύνους.
Εάν δεν μπορείτε να αποφύγετε να έρθετε σε επαφή με άλλους και να πάτε κάπου με το αυτοκίνητο, δώστε προσοχή στα προληπτικά μέτρα υγιεινής. Απολυμάνετε όλες τις επιφάνειες που αγγίζετε πριν και μετά το ταξείδι, ειδικά εάν μοιράζεστε το αυτοκίνητο με κάποιον ή εάν ταξιδέψετε μαζί του,
λέει η Jana Parmova, επικεφαλής Ιατρός της Skoda.
Απολύμανση
Πρέπει να γίνεται απολύμανση του τιμονιού, του επιλογέα ταχυτήτων, του χειρόφρενου, των χειρολαβών στις πόρτες, των χειριστηρίων του ηχοσυστήματος και του συστήματος infotainment, τους μοχλοδιακόπτες στην κολόνα του τιμονιού (φλας και υαλοκαθαριστήρες, πιθανά cruise control), τα υποβραχιόνια, τους διακόπτες ρύθμισης των καθισμάτων, τα πλαίσια των θυρών και τις εξωτερικές τους χειρολαβές, καθώς και τη χειρολαβή του πορτμπαγκάζ. Οι αρχές αυτές είναι ακόμη πιο σημαντικές για τους οδηγούς ταξί και άλλους οδηγούς που μετακινούν επιβάτες.
Τι πρέπει να χρησιμοποιείς για την απολύμανση του αυτοκινήτου
Το Consumer Reports συμβουλεύει τη χρήση ορισμένων προϊόντων καθαρισμού που έχετε ήδη στο σπίτι. Διάλυμα αλκοόλης με περιεκτικότητα τουλάχιστον 70% όπως και η ισοπροπυλική αλκοόλη (γνωστή και ως οινόπνευμα 99,5%) είναι αποτελεσματικά ενάντια στον κορωνοϊό και δεν θα βλάψουν τις κύριες επιφάνειες του αυτοκινήτου σας. Άλλωστε αυτό το διάλυμα χρησιμοποιούν οι κατασκευαστές αυτοκινήτων και οι υπεργολάβοι τους για την απολύμανση εξαρτημάτων.
Για να είσαι ακόμα πιο ήσυχος μπορείς να χρησιμοποιείς οινόπνευμα προκειμένου να σκουπίσεις τις επενδύσεις των καθισμάτων καθώς και άλλες μαλακές επιφάνειες του αυτοκινήτου. Πρόσεξε όμως να μην χρησιμοποιείς μεγάλη ποσότητα και απέφυγε την απορρόφησή του. Το αλκοόλ υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν θα επηρεάσει ούτε το δέρμα ούτε τη δερματίνη όμως η υπερβολική χρήση του μπορεί να ξεβάψει το υλικό: έτσι λοιπόν μην τρίβεις έντονα τα καθίσματα ή άλλες επιφάνειες καλυμμένες με δέρμα.
Τι δεν πρέπει να χρησιμοποιείς
Ποτέ μην χρησιμοποιείς υπεροξείδιο του υδρογόνου (οξυζενέ), το οποίο πιθανότατα θα βλάψει τις επιφάνειες του αυτοκινήτου. Μην χρησιμοποιείς επίσης, όπως συμβουλεύει το Consumer Reports, προϊόντα καθαρισμού που περιέχουν αμμώνιο σε οθόνες αφής στο αυτοκίνητο. Τα πανιά μικροϊνών είναι ιδανικά ως μέσο για τον καθαρισμό όλων των επιφανειών και για όλες τις μεθόδους καθαρισμού.
Καλός αερισμός του αυτοκίνητου μετά τον καθαρισμό
Οι μάσκες προσώπου προστατεύουν άλλους, οι «αναπνευστήρες» προστατεύουν εσένα. Ειδικά αν ταξιδεύεις με επιβάτες και ένας από αυτούς πιθανά έχει έρθει σε επαφή με μολυσμένο άτομο, χρησιμοποίησε προστατευτικά μέτρα, δηλαδή μάσκες και αναπνευστήρες. Μια κλασική μάσκα από ύφασμα δεν προστατεύει αυτόν που τη φορά από τον ιό, αλλά μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο του να μολύνει άλλους. Έτσι, ακόμη και μια απλή μάσκα προσώπου αποτελεί μια ένδειξη σεβασμού προς τους άλλους στο αυτοκίνητο και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης. Για ολική προστασία, χρειάζεσαι αναπνευστήρες τουλάχιστον κατηγορίας FFP3.
Παρεμπιπτόντως, οι οδηγοί μπορεί να μην το γνωρίζουν, όμως πολλοί θα έχουν μια μάσκα προσώπου στο φαρμακείο του αυτοκινήτου τους. Σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, οι μάσκες προσώπου ήταν υποχρεωτικές και σε κάποιες εξακολουθούν να είναι ακόμα. Ρίξε λοιπόν μια ματιά στο φαρμακείο του αυτοκινήτου σου- ίσως να έχεις εκεί μια μάσκα προσώπου.
Ανεφοδιασμός με ασφάλεια
Θα πρέπει να είσαι προετοιμασμένος ότι αργά ή γρήγορα θα χρειαστείς καύσιμο. Δεν πρέπει να ξεχνάς να είσαι πολύ προσεκτικοί με τις συνθήκες υγιεινής στα πρατήρια βενζίνης. Ελαχιστοποίησε την επαφή με το προσωπικό. Ιδανικά επίλεξε ένα σταθμό πληρωμής με self service. Χρησιμοποίησε μια από τις σύγχρονες μεθόδους για την πληρωμή του καυσίμου, για παράδειγμα, πληρωμή με ανέπαφη κάρτα ή με κινητό τηλέφωνο. Ορισμένα πρατήρια επιτρέπουν να χρησιμοποιήσεις ανέπαφες μεθόδους πληρωμής απευθείας στην αντλία, οπότε δεν θα χρειαστεί να μπεις μέσα στο κατάστημα. Ένας άλλος τρόπος για να μειώσεις τον κίνδυνο είναι να γεμίσεις πλήρως το ρεζερβουάρ, επομένως δεν θα χρειαστεί να επισκεφτείς σύντομα το πρατήριο.
Αφού βάλεις καύσιμο στο αυτοκίνητό σας, πλύνε αμέσως τα χέρια σου ή τουλάχιστον απολύμανέ τα με ειδικό διάλυμα. Επίσης, μην αμελήσεις καθ’όλη την επίσκεψη σου στο πρατήριο ανεφοδιασμού να φοράς γάντια μιας χρήσης που αμέσως μετά θα πετάξεις στον κάδο.
Αν και ορισμένα από τα μέτρα για την πρόληψη της εξάπλωσης του κορωνοϊού μπορεί να φαίνονται υπερβολικά, η προσοχή είναι υψίστης σημασίας. Όσο περισσότερο τηρούμε αυτά τα μέτρα, τόσο περισσότερο μειώνουμε τον κίνδυνο της διάδοσης της λοίμωξης και τόσο πιο γρήγορα η ζωή μας θα επανέλθει στους φυσιολογικούς της ρυθμούς.
Έτσι πρέπει να είσαι προσεκτικός, να ελαχιστοποιήσεις την επαφή με τους άλλους, να ταξιδεύεις όσο το δυνατόν λιγότερο με αυτοκίνητο και μην ξεχνάς να πλένεις καλά τα χέρια σου και να χρησιμοποιείς απολυμαντικό.
Πηγή: autoblog.gr